De eerste hongerdoek uit de moderne tijd werd geschilderd door de Indiase kunstenaar Jyoti Sahi. Deze hongerdoek is alleen in Duitsland verspreid, niet in Nederland. Hij heeft eigenlijk ook geen titel gekregen en was bedoeld als experiment om te kijken of en hoe een hongerdoek in moderne vorm zou aanslaan.

 1976-india.jpg

Dit doek van Sahi zit boordevol Indiase symboliek. Hij schildert Christus als de Heer van de Dans, symbool van een nieuwe tijd, van hoop en van toekomst. Ook het kruis, de levensboom is zo'n symbool. Hij is dor, maar er hangen ook vruchten aan, mango's bijvoorbeeld, vruchten van de liefde in India. Daar rondom een aantal symbolen uit de christelijke en Indiase tradities.

Jyothi Sahi wilde met zijn doek het lijden van Christus verbinden met het leven en lijden van de mensen vandaag en Jezus' verrijzenis met het verlangen naar de opstanding en bevrijding van mensen. Ook de kleuren van het doek, duifgrijs en fel oranje, hebben in India veel symbolische betekenis. Het grijs symboliseert as en medelijden, oranje is de kleur van vuur en schepping.